Barva na stěně nemusí být strašákem

Kolikrát jsem už slyšela, že nejlepší je vymalovat bíle, protože se k tomu pak všechno hodí. No hodí, jenže to není hlavní kritérium, které bychom měli při proměně interiéru respektovat. Jestli jste četli návod "Jak proměnit interiér v 10 krocích", tak víte, že základem úspěšné proměny interiéru je dobrá analýza. Prostě třikrát měř a jednou řež.

Barva stěn je v místnosti zastoupena z velkého procenta a proto jí udává ráz, ale kde je řečeno, že se musí stěna přizpůsobit sedačce. Popusťte uzdu své fantazii a jděte do proměny dál než jen k válečku a kbelíku s barvou.

K tomu, abyste v sobě našli odvahu a svým stěnám dopřáli něco vzrušujícího pigmentu, stačí trochu přemýšlet.

  • K jakém účelu bude interiér sloužit - je pravda, že na nás více či méně barvy působí a tak udělat dětský pokoj červeně asi nikoho nenapadne.
  • V jakou denní dobu budete prostor hlavně využívat - tohle hraje roli třeba z hlediska osvětlení, protože barva přes den příjemná může v umělém světle vyvolávat úplně jiné pocity. To říkám z vlastní zkušenosti. Vymalovala jsem stejnou barvou místnost s okny a bez oken a tu druhou jsem musela předělat.
  • Jaké je barevné cítění budoucích uživatelů prostoru. Mluvte o pocitech, které ostatní mají při pohledu na nějakou barvu. Možná budete překvapeni, co se v kom skrývá.
  • Pořiďte si vzorníky a před definitivním rozhodnutím o barvě stěn se na zvolený odstín nějakou dobu dívejte. Třeba se ukáže, jak rychle se odstín "okouká".
  • Až budete mít jasno v základním odstínu, tak hledejte kombinace s dalšími barvami podle toho, jestli chcete dosáhnout spíše klidného nebo živého dojmu. Ty pak použijte na ostatních předmětech v místnosti.